Kansallispäivä 2014

En vieläkään käsitä sitä, että Kaarlen yliopisto on julkaissut artikkelini. Mutta uskottava kai se on, kun näkee oman nimensä kirjassa. Kirja tuli tänään ulos, ja päivä oli muutenkin täynnä tapahtumia. Puheita on pidetty ympäri maata, onhan nyt ennen kaikkea samettivallankumousen 25. vuosipäivä. Toisaalta on myös yliopistojen sulkemisen ja natsiajan vainojen alkamisen 75. vuosipäivä.

Tutkimukseni puolesta keskityin siis tuohon jälkimmäiseen juhlintaan. Päivä alkoi puheilla ja kuorolaululla yhden yliopistorakennuksen edessä -  sen, jossa asui Jan Opletal. Opletalin ampumisestahan tämä koko ruljanssi alkoi, koulutettujen ihmisten vaino. Toisaalta totalitaarisella hallinnolla on aina syynsä vainota, joten jostakin se olisi varmasti joka tapauksessa alkanut.

Kukkia tuotiin riittämiin uhrien muistolle.
Juhlallisuuksien välissä kävin vähän asioita hoitamassa ja rehellisesti sanottuna myös nukkumassa päiväunet. Osuin metrojunaan, jonka opiskelijat olivat koristelleet samettivallankumouksen teemalla. Ilmeisesti kyseessä on vanha, museoitu juna. Penkit olivat keinonahkaa, missään ei näkynyt mainoksia, ulkomaali oli ankean harmaa. Seinät olivat täynnä lakkoon yllyttäviä julisteita ja muita iskulauseita. Myös metropysäkkien kuulutukset poikkesivat normaalista, mutta valitettavasti en ehtinyt rekisteröidä, mitä kaikkea niissä sanottiin. Kielentajun täytyy vielä tässä suhteessa kehittyä nopeammaksi.

Joka tapauksessa mielestäni tuo metrojunan lavastaminen samettivallankumouksen henkeen oli hieno idea. Tuolla lailla taide saakin tulla ihmisten luo arjessa, mutta ei kiitos niillä sellaisilla tavoilla, että huomaa yhtäkkiä joutuvansa keskelle jotakin ihmeellistä performanssia.


Ilta menikin sitten Karoliniumin suuressa juhlasalissa, lisää puheita ja musiikkia. Smetanaa ja Dvořakia tietysti. Täällä on joskus tapana konsertteihinkin ympätä puheosuus, tai useimmiten puheosuuksia, jotka kestävät melkein yhtä kauan kuin itse musiikkiosuus. Henkilökohtaisesti en siitä kamalasti pidä, puheet vievät energiaa ja siten nautintoa musiikin kuuntelusta. Mutta maassa maan tavalla tai maasta pois.

Kansallispäivän juhlakonsertti esitettiin yliopiston perustajan, Kaarle IV:nnen lempeiden silmien alla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miksi tsekkinaiset pakenevat pääsiäisenä?

Tapaturman sattuessa Faustin taloon

Novellini